Risker och fördelar med aktier inom amerikanska bolag

Author:

Högkvalitativa amerikanska aktier finns det ingen avsaknad av, och kanske är det just därför som många är så intresserade av att lägga sina pengar på den här typen av aktier. Enorma bolag som Amazon, Apple, Netflix, Microsoft och Facebook kommer från USA, och en stor del av dessa jättar fortsätter bara att växa för varje år som går.

Just därför kan det anses vara lukrativt att köpa en och annan amerikansk aktie för att sedan behålla den i flera år innan det är dags att sälja. Läs mer nedan om amerikanska aktier eller klicka här för att läsa mer om ämnet hos Aktieskola.

Utomordentliga utdelningsaktier från USA

Det finns många aktieinvesterare som uppskattar de populära utdelningsaktierna här i Sverige, och detsamma gäller för amerikanska utdelningsaktier. När du köper en aktie blir du delägare i ett visst bolag, och om det är just utdelningsaktier som du har köpt kommer du att få en viss del av den vinsten som bolaget drar in.

Du brukar ta emot den här utdelningen en gång om året när du köper svenska utdelningsaktier, men om du satsar på amerikanska varianter är det inte ovanligt att pengar delas ut oftare än så. Detta är en aspekt som kan resultera i att du hellre satsar på amerikanska utdelningsaktier snarare än svenska varianter – om du har tur får du ta del av utdelningar så ofta som kvartalsvis eller till och med månadsvis.

Vad det kostar att köpa amerikanska aktier

Det du inte bör glömma är att courtage tillkommer när du köper aktier. Vad detta betyder är att du betalar en viss avgift till antingen banken eller nätmäklaren beroende på vilken handelsplattform du använder dig av. Courtage är ibland dyrare om du handlar just amerikanska aktier, men det kan vara värt att veta att du alltid måste betala den här avgiften trots att du köper svenska aktier.

Risktagandet vid aktieinvestering

Det är aldrig helt riskfritt att köpa aktier i vare sig Sverige eller Amerika. Det finns både generella marknadsrisker, branschspecifika risker och bolagsspecifika risker som kan resultera i att du förlorar alla dina investerade pengar. Just därför är det av yttersta vikt att du alltid bara köper aktier för pengar som du har råd att förlora. Ta inte några lån för att kunna köpa aktier, håll huvudet kallt och ta smarta investeringsbeslut med hjälp av en händig aktieinvesteringsplan.