Extrema sporter du inte kände till

Author:

Flygplansslalom

Det är svårt att tänka sig en mer extrem sport än olika typer av flygplansslalom. Om du är bekant med denna sport sedan innan är det med största sannolikhet Red bulls Air Race du stött på, som är det mest kända inom denna galna kategori. Det gäller att så snabbt som möjligt ta sig genom en bana där man flyger slalom mellan stolpar på en vattenyta vanligtvis, en stor sjö eller ute på havet. En mer officiell variant av denna sport involverar en hink med vatten fäst i ett rep som medpiloten håller i, där man efter avklarad bana får poängavdrag beroende på hur mycket vatten som spillts.Det är en sport som inte bara kräver mycket mod och enorm skicklighet, utan även en exceptionell fysik med tanke på de näst intill omänskliga G-krafterna som piloten utsätts för. Flygslalom är inte för alla men lyckligvis finns det en miniversion med liknande grenar som är betydligt säkrare och som till och med barn kan ägna sig åt. Vi talar då naturligtvis om radiostyrda flygplan.

Magplask

Ett magplask är för dom flesta människor ett i bästa fall komiskt misslyckande, men för vissa få är det en prestigefylld sport man nästan måste se för att tro på. Vanligtvis handlar det om att hoppa från höjder uppemot tio meter och landa i mycket grunt vatten som kräver ett felfritt magplask om det inte ska gå riktigt illa. Världsrekordet är ett hopp ner i en 30 cm djup pool från en höjd på hisnande 12 meter! Här i Norden finns en annan relativt populär variant som kallas dödshopp och där VM varje år hålls i Oslo efter kval i Stockholm. I denna sport gäller det att hoppa för magplask från tio meters höjd, men i sista sekund vika ihop kroppen. Det gäller med andra ord att komma så nära ett riktigt magplask som möjligt utan att det faktiskt blir ett sådant.

Schackboxning

En sport som kanske mest låter som utlopp av ett barns livliga fantasi, men som det faktiskt tävlas i där det första oficiella världsmästerskapet hölls år 2012. Matcherna spelas genom elva ronder i en riktig boxningsring, där varje rond inleds med fyra minuters schackspelande och avslutas med två minuters boxning. En schackvariant där det aldrig blir remi, då man vinner antingen genom schack matt, knockout eller på poäng som i en vanlig boxningsmatch. En sport där det verkligen gäller “att använda huvudet”, antingen ditt eller din motståndares….